Με την δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ξεκίνησε η συνεργασία της Περιφέρειας με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Η παραχώρηση ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη, από κοινού με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Νίκο Σουλακέλλη και τον Διευθυντή του Μουσείου Νίκο Ζούρο.
Σύμφωνα με τη σύμβαση συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, στο πλαίσιο πενταετούς Σύμβασης που υπογράφηκε, παραχωρείται από την Περιφέρεια στο Μουσείο, το κτίριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής προκειμένου να το λειτουργεί τουλάχιστον επί οκτώ μήνες ανά έτος, οργανώνοντας περιβαλλοντικές δράσεις, στο πλαίσιο του στόχου αξιοποίησης των υγροτόπων Καλλονής και της πλούσιας ορνιθοπανίδας τους.
Ο κ. Μουτζούρης σε δηλώσεις του, αφού αναφέρθηκε στην πρώτη δράση παρατήρησης πουλιών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 11 Οκτωβρίου με αφορμή την Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών ανακοίνωσε τη δημιουργία σελίδας ορνιθολογικού ενδιαφέροντος στο διαδίκτυο και την επικείμενη συνεργασία μεταξύ του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Μουσείου των Μυτιληνιών Σάμου, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με πλούσια εκθέματα-απολιθώματα. Στο πλαίσιο ενός μελλοντικού σχεδιασμού αξιοποίησης της Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς του νησιού κατέθεσε την πρότασή του «να ξεκινήσει μία προσπάθεια συνεργασίας και ενοποίησης του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με το Μουσείο Βρύσας» καθώς όπως είπε τη θεωρεί «πολύ σημαντική, για την ανάδειξη και των δύο Μουσείων» και ολόκληρης της περιοχής και της Λέσβου.
Τέλος, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «μαζί με την ολοκλήρωση του έργου του λιμανιού του Σιγρίου και της επαρχιακής οδού Καλλονής-Σιγρίου, καθώς και την κατασκευή της παραλιακής οδού που θα ενώσει το Σίγρι με την Ερεσό, η περιοχή πρόκειται να αποκτήσει πολύ θετικές προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης.
Ο πρόεδρος του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους, Νίκος Σουλακέλλης, μετέφερε από πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου την ικανοποίηση για την πρόταση του περιφερειάρχη που ξεκίνησε να υλοποιείται, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό, «υπάρχει ανάγκη για συνέργειες αυτή τη περίοδο που όλοι διέρχονται από αντικειμενικές δυσκολίες».
Ο διευθυντής, τέλος, του Μουσείου, Νίκος Ζούρος, αφού ευχαρίστησε τον Ππριφερειάρχη για την παραχώρηση των υποδομών, τόνισε το εξαιρετικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι υγρότοποι του νησιού και η ορνιθοπανίδα και παρουσίασε το στόχο μετατροπής της περιοχής σε ένα Κέντρο ορνιθοπαρατήρησης, διεθνούς εμβέλειας, με προσέλκυση επισκεπτών, ιδιαίτερα τους μήνες κυρίως εκτός τουριστικής αιχμής.
«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη φυσική κληρονομιά του νησιού, το γεωλογικό ενδιαφέρον, το οικολογικό απόθεμα και την πολιτιστική του κληρονομιά, αντιστρέφοντας την εικόνα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ. Ζούρος.
Από τη Σάμο, ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Κάρλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενδεχόμενη έναρξη προσπάθειας συνεργασίας των δύο Μουσείων, του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Μουσείου των Μυτιληνιών, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για την προσπάθεια προβολής των νησιών και έλξης επισκεπτών με περιβαλλοντικά κίνητρα.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ